Chateau Bastoney

En flott vingård i Bordeaux drevet at norsk familie – Tronsdalen

Mange har kanskje en drøm om å kjøpe et vinhus, andre igjen går og tenker på det, uten å realisere drømmen. For ekteparet Bente og Jon-Martin Trondalen ble et attentat i Bagdad den utløsende faktoren. Da Jon-Martin våknet opp på sykehuset og skjønte at han hadde overlevd attentatet, ringte han sin kone og sa: «Nå, Bente, nå gjør vi det!» I dag eier og driver de Château Bastoney i Bordeaux. Og har fem viner lansert i Norge gjennom bestillingsutvalget på Vinmonopolet.

Av Ulf Dalheim, publisert 4. oktober 2021

Eiendommen kalt Château Bastoney har røtter tilbake til 1400-tallet. Ekteparet Bente og Jon Martin Trondalen kjøpte den i 2014 og har brukt mye tid og penger på å rehabilitere selve slottet, som nærmest var til nedfalls da de overtok. Vinmarkene var heldigvis tatt vare på og var drevet godt hele tiden, så det var enklere for dem å begynne å lage god vin.

Nå har de en portefølje som omfatter en hvit og en rosa Crémant de Bordeaux (musserende), samt hvitvin, clairet og rødvin. Sammensetningen en både et bevisst valg, og litt et resultat av tilfeldigheter. Det å lage en clairet, som er en vinstil med en lang historie i Bordeaux, men ikke så veldig vanlig i dag, skyldes at Bente personlig ikke er spesielt begeistret for roséviner.

-Nei, det var ikke aktuelt for meg at vi skulle begynne å lage rosévin. I stedet valgte vi å gå for en clairet. Det er en vin med en lang og viktig historie for produsentene i Bordeaux, og kan gjerne få større oppmerksomhet, mener Bente.

Hun var veldig spent på hvordan deres clairet-utgave ville bli mottatt, men da Christer Byklum, Norges kanskje største Bordeaux-ekspert, hadde vært på besøk og meldte tilbake at han var både overrasket og imponert over kvaliteten, kunne de norske eierne ved Château Bastoney slappe av.